Wat is een virtual reality-headset?

30 april 2019

Een virtual reality-headset is een op het hoofd bevestigd apparaat dat de drager virtuele realiteit biedt. VR-headsets (Virtual Reality) worden veel gebruikt bij videospellen, maar ze worden ook gebruikt in andere toepassingen, waaronder simulators en trainers. Een VR-headset bestaat uit een stereoscopisch op het hoofd gemonteerd display - dat afzonderlijke beelden voor elk oog levert -, stereogeluid en sensoren voor het volgen van de hoofdbewegingen. Sommige VR-headsets hebben ook eye-tracking-sensorenen gamecontrollers.

Het ontstaan van de VR-headset

In 2012 werd er een crowdfunding campagne gestart voor de VR-headset die bekend staat als "Oculus Rift". Dit project werd geleid door verschillende vooraanstaande ontwikkelaars van videogames. In maart 2014 werd het moederbedrijf "Oculus VR" van het project door Facebook overgenomen voor 2 miljard dollar. De laatste consumentgerichte release van de Oculus Rift begon met verzending op 28 maart 2016.
In maart 2014 kwam Sony een prototype-headset demo voor de PlayStation 4, die later PlayStation VR is genoemd en in oktober 2016 wed uitgebracht. Met deze headset konden gebruikers in de "ruimte" op een natuurlijke wijze navigeren en communiceren.
Virtual reality-headsets zijn ook ontworpen voor smartphones. In tegenstelling tot headsets met geïntegreerde displays, zijn deze units in essentie omhulsels waarin een smartphone kan worden ingevoegd. VR-inhoud wordt vanaf het scherm van het apparaat zelf bekeken door lenzen die als stereoscoop fungeren in plaats van speciale interne beeldschermen te gebruiken.
Google heeft een reeks specificaties en bijbehorende doe-het-zelfpakketten uitgegeven voor kijkers met een virtuele realiteit die bekend staan ​​als Google Cardboard; deze kijkers kunnen worden geconstrueerd met goedkope materialen, zoals karton (vandaar de naamgeving).
Samsung Electronics werkte samen met Oculus VR om de Samsung Gear VR te ontwikkelen, terwijl LG Electronics een headset heeft ontwikkeld met speciale schermen voor de LG G5-smartphone die bekend staat als LG 360 VR. Aziatische hardwarefabrikanten zoals Xion en Kolke hebben in de loop der tijd ook goedkope virtual reality-headsets ontwikkeld.

Image result for vr headset

Specifieke VR kenmerken

Virtual reality-headsets hebben hogere eisen voor latentie - de tijd die het kost van een wijziging voor invoer om een ​​visueel effect te hebben - dan gewone videogames. Als het systeem te traag reageert op bewegingen van het hoofd, kan het ervoor zorgen dat de gebruiker de virtual reality-ziekte ervaart, een soort reisziekte.
De grafische verwerkingseenheid (GPU) moet ook krachtiger zijn om de frames vaker weer te geven. Oculus noemde de beperkte verwerkingskracht van Xbox One en PlayStation 4 als de reden waarom ze zich richten op de markt voor pc-spellen met hun eerste apparaten.
Omdat VR-headsets een enkele display over een breed gezichtsveld verspreiden (tot 110 ° voor sommige apparaten), maakt de vergrotingsfactor fouten in de displaytechnologie duidelijker. Een probleem is het zogenaamde schermdeureffect, waarbij de gaten tussen rijen en kolommen met pixels zichtbaar worden, vergelijkbaar met kijken door een hordeur. Dit was vooral merkbaar in eerdere prototypes en ontwikkelingskits met lagere resoluties dan de retailversies. Inmiddels is de techniek dusdanig aangepast en doorontwikkeld, waardoor de kwaliteit en ervaringen met een VR-headset super zijn te noemen.

Lenzen

De lenzen van de headset zijn verantwoordelijk voor het in kaart brengen van de close-up weergave in een breed gezichtsveld, terwijl ze ook een comfortabeler, verafgelegen focuspunt bieden. Een uitdaging hierbij is het zorgen voor een consistente focus. Omdat de ogen vrij zijn om in de headset te draaien, is het belangrijk om te voorkomen dat je opnieuw moet focussen om vermoeide ogen te voorkomen.
Veel productiebedrijven hebben verschillende lenzen gebruikt, maar velen hebben de Fresnel-lenzen gebruikt. De lenzen gebruiken niet meerdere stukjes materiaal in hun lenzen zoals andere lenzen, maar de lens zal worden opgesplitst in secties, waardoor het individu een breder zichtbereik heeft. Het probleem met de lens bestaat erin de randen van de lenzen te zien wanneer de koptelefoon niet goed op het hoofd is uitgelijnd.

Controllers

Virtuele realiteit werd gebruikt door Nintendo's Wii-spelconsole doordat de speler een controller gebruikte om te inter-ageren met het spel van hun keuze, vaak sportspellen. Kort na de release van Nintendo's Wii, kreeg de Xbox van Microsoft een systeem voor het lezen van het hele lichaam, Kinect genaamd, en Sony's PlayStation kreeg een vergelijkbaar virtual reality-apparaat met de naam PlayStation Move. Deze game-apparaten gebruiken virtual reality om avatars in een game te besturen, waarbij de bewegingen van de speler worden gekopieerd door de avatar om het spel te voltooien. Dit betekent dat de speler niet echt betrokken is bij de virtual reality-wereld.

Medische training

Virtuele realiteit headsets worden momenteel ook gebruikt als een middel om medische studenten te trainen voor een operatie. Hiermee kunnen ze essentiële procedures uitvoeren in een virtuele, gecontroleerde omgeving. Studenten voeren operaties uit op virtuele patiënten, waardoor ze de vaardigheden verwerven die nodig zijn om operaties uit te voeren op echte patiënten. Het stelt de studenten ook in staat om de operaties opnieuw te bezoeken vanuit het perspectief van de hoofdchirurg.

Image result for vr headset

Waar koop je een virtual reality-headset?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is de VR-headset al goed doorontwikkeld en wordt deze ook voor verschillende zaken gebruikt en is men zeer positief over het gebruik er van. Maar waar koop je nou een Virtual Reality headset en welke is het beste voor jou? Lees bijvoorbeeld eerst het artikel "Beste Virtual Reality Bril Top 5" en plaats je bestelling op Bol.com of Coolblue.nl, de best bezochte en bekende websites die VR-headsets verkopen. Ook kun je bij hen meer info over het product vinden, staan er reviews van eerdere kopers en heb je de omruilgarantie. Vandaar dat deze websites worden aangeraden om je VR-headset te bestellen.